Siemka mam jedno zadanie i pomoc by sie przydala mam w sumie odpowiedz tylko nie wiem dlaczego wychodzi a nie inaczej:
Na ile sposobow mozna ustawic przy okraglym stole 5 osob tak aby osoby A i B siedzaly obok siebie.
Odpowiedz: 5*3!*2!
i skąd sie bierze 5?
JESZCZE JEDNO ZADANIE DODAJE:
Na ile sposobów można ustawić w szeregu 8 osób żeby osoba A stala pierwsza w szeregu w laszej zaś części szeregu osoba B stala blizej A niż osoba C.
PROSZE O ODPOWIEDZ SZYBKĄ!!
kombinatoryka zadanie ze stolem?
kombinatoryka zadanie ze stolem?
Jestem początkujący w tych zadaniach ale wg mnie to 1 powinno byc tak
_ _ _ _ _ A B C D E A - ma do wyboru 5 siedzeń, B- 2 bo musi kolo A siedziec , C -ma 3 D -2 i E -1 wiec5*2*3*2*1 = 5* 3! * 2! = 60
_ _ _ _ _ A B C D E A - ma do wyboru 5 siedzeń, B- 2 bo musi kolo A siedziec , C -ma 3 D -2 i E -1 wiec5*2*3*2*1 = 5* 3! * 2! = 60
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
kombinatoryka zadanie ze stolem?
Ad.1.
Moim zdaniem jest to błąd, stół przecież jest okrągły, nie ma więc wyznaczonego 1. miejsca. Nie należy zatem mnożyć przez 5, co jest liczbą "obrotów" stołu...johny_wav pisze:skąd sie bierze 5?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 lis 2006, o 17:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
kombinatoryka zadanie ze stolem?
no w takich zadaniach powinno się uwzględniać.... czy chodiz tylko o rozmieszczenie osob względem siebie czy konkretne miejsce wokół stołu...
albo czy stół sie obraca czy nie ..
a tak to skąd mamy wiedzieć:/
albo czy stół sie obraca czy nie ..
a tak to skąd mamy wiedzieć:/
kombinatoryka zadanie ze stolem?
w zadaniach z okraglym stolem ZAWSZE trzeba brac pod uwage ilosc miejsc wzgledem jakiejs osoby, inaczej kilka razy mozna policzyc to samo ustawienie.