\(\displaystyle{ a_{n+1}= 5 \cdot a_{n}+3}\)
Proszę o wskazówkę jak poradzić sobie z tą trójką, policzyłem tylko że \(\displaystyle{ a_{n}=5 ^{n} \cdot a_{0} +}\) "coś"
Rozwiąż rekursję
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż rekursję
\(\displaystyle{ a_{n+1} = 5 \cdot b_{n} - \frac{3}{4}}\)?
A jak to dalej pociągnąć, bo nie widzę co z tym można zrobić?
A jak to dalej pociągnąć, bo nie widzę co z tym można zrobić?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiąż rekursję
Pod \(\displaystyle{ a_{n+1}}\) podstaw jeszcze \(\displaystyle{ b_{n+1}-\frac{3}{4}}\)