określ liczbę trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Garwolin
- Podziękował: 2 razy
określ liczbę trójkątów
Na jednej prostej zaznaczono 3 punkty, a na drugiej 4 punkty (proste nie są prostopadłe, ani nie nakładają się na siebie). Ile jest wszystkich trójkątów, których wierzchołkami są trzy spośród zaznaczonych punktów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
określ liczbę trójkątów
Nie wiem czy podane są wszystkie dane. Z warunków zadania wynika, że proste mogą być równoległe (nie pokrywające się) albo mogą się przecinać (przy czym nie są prostopadłe).
Jeżeli są równoległe to każda trójka wybranych punktów ( poza przypadkiem gdy wszystkie wybrane punkty będą leżały na jednej prostej) będzie tworzyła trójkąt:
1- dwa punkty wybieramy z prostej na której są 4 punkty
\(\displaystyle{ 4*3*3}\)
2- dwa punkty wybieramy z prostej na której są 3 punkty
\(\displaystyle{ 3*2*4}\)
Jeżeli są równoległe to każda trójka wybranych punktów ( poza przypadkiem gdy wszystkie wybrane punkty będą leżały na jednej prostej) będzie tworzyła trójkąt:
1- dwa punkty wybieramy z prostej na której są 4 punkty
\(\displaystyle{ 4*3*3}\)
2- dwa punkty wybieramy z prostej na której są 3 punkty
\(\displaystyle{ 3*2*4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Garwolin
- Podziękował: 2 razy
określ liczbę trójkątów
ja to rozważałem tak:
1' wszystkich możliwości z wykorzystaniem pierwszego punktu na prostej, na której znajdują się 4 punkty jest 9
2' wszystkich możliwości z wykorzystaniem drugiego punktu na prostej, na której znajdują się 4 punkty jest o jeden mniej, czyli 8
analogicznie z punktem trzecim jest 7, a z czwartym 6
\(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ N\Delta=9+8+7+6=30}\)
nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry, ale nie umiałem znaleźć, sposobu z uzyciem kombinacji, także W-e dzięki.
1' wszystkich możliwości z wykorzystaniem pierwszego punktu na prostej, na której znajdują się 4 punkty jest 9
2' wszystkich możliwości z wykorzystaniem drugiego punktu na prostej, na której znajdują się 4 punkty jest o jeden mniej, czyli 8
analogicznie z punktem trzecim jest 7, a z czwartym 6
\(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ N\Delta=9+8+7+6=30}\)
nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry, ale nie umiałem znaleźć, sposobu z uzyciem kombinacji, także W-e dzięki.