Losujemy 5 kart z talii. Na ile sposobów możemy je wylosować, żeby dostać 2 asy i 1 króla?
a) i żadnych więcej asów i króli
b) i mogą być wśród nich jeszcze jakieś asy i króle
Losujemy 5 kart...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Losujemy 5 kart...
Asy i króle losujemy z grup po cztery Czyli tę sytuację możemy przedstawić na
\(\displaystyle{ 4 \cdot {4 \choose 2}}\) sposoby. Potrzebujemy dolosować 2 karty.
a) Usuwamy króle i asy,czyli talię zmiejszmi do 44 kart
Czyli sposobów mamy \(\displaystyle{ 4 \cdot {n \choose k} \cdot {44 \choose 2}}\)
b) tak samo, ale przywracamy niewybrane w "prologu " asy i króle- i mamy do dyspozycji 49 kart.
\(\displaystyle{ 4 \cdot {4 \choose 2}}\) sposoby. Potrzebujemy dolosować 2 karty.
a) Usuwamy króle i asy,czyli talię zmiejszmi do 44 kart
Czyli sposobów mamy \(\displaystyle{ 4 \cdot {n \choose k} \cdot {44 \choose 2}}\)
b) tak samo, ale przywracamy niewybrane w "prologu " asy i króle- i mamy do dyspozycji 49 kart.