Na ile sposobów mozna podzielic k złotówek
pomiedzy n osób, przy załozeniu, ze kazda osoba
musi otrzymac co najmniej jedna złotówke?
Jak zmieni sie odpowiedz gdy opuscimy powyzsze
załozenie?
Na ile sposobów mozna podzielic k złotówek pomiedzy n osób
Na ile sposobów mozna podzielic k złotówek pomiedzy n osób
Powiedzmy, że mam k=6 zł oraz n=4 dzieci.
Każde dostaje po złotówce, zostało mi 2 zł.
Wg. @Xano liczymy 4^2=16, a ja potrafię wymyślić tylko 10 sposobów
2000,0200,0020,0002,1100,1010,1001,0110,0101,0011
Każde dostaje po złotówce, zostało mi 2 zł.
Wg. @Xano liczymy 4^2=16, a ja potrafię wymyślić tylko 10 sposobów
2000,0200,0020,0002,1100,1010,1001,0110,0101,0011
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Na ile sposobów mozna podzielic k złotówek pomiedzy n osób
No, bo mój sposób liczy niektóre sytuacje podwójnie, a zatem jest do bani. Postaram się poprawić.
Na ile sposobów mozna podzielic k złotówek pomiedzy n osób
\(\displaystyle{ \left( \sum_{i=0}^{ \infty } x^{i} \right)^n}\)