Trzy kostki
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Trzy kostki
Rzucamy trzy identyczne kostki do gry. Ile różnych wyników można otrzymać? W tresci zadania nie jest podane co to jest wynik? Domyslam sie ze chodzi o sume na trzech kostkach, ale za nic nie moge do tego podejsc.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Trzy kostki
Nie chodzi o sumę oczek tylko o ilość wszystkich możliwych wyników w trzech rzutach kostką.
Różnych wyników w trzech rzutach kostką jest tyle ile trójwyrazowych wariacji z powtórzeniami zbioru sześcioelementowego: \(\displaystyle{ W_6^3=6^3=216}\)
Różnych wyników w trzech rzutach kostką jest tyle ile trójwyrazowych wariacji z powtórzeniami zbioru sześcioelementowego: \(\displaystyle{ W_6^3=6^3=216}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Trzy kostki
n=liczba kostek
gdy kolejność nie ma znaczenia \(\displaystyle{ {{n+5} \choose 5}}\)
gdy ma \(\displaystyle{ 6^n}\)
gdy kolejność nie ma znaczenia \(\displaystyle{ {{n+5} \choose 5}}\)
gdy ma \(\displaystyle{ 6^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Trzy kostki
Mozesz wytlumaczyc mi dlaczego tak wyglada wzor gdy kolejnosc nie ma znaczenia? To jest kombinacja z powtorzeniami?