Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje
jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
Uwaga: przypominamy, że zero jest liczbą parzystą.
W ogóle nie rozumiem jak mam to policzyć.Może ktoś mi coś doradzi:)
Ile jest liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 25 gru 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ile jest liczb
Pierwsza nieparzysta (5szt); druga trzecia i czwarta parzyste (po 5 szt) , czyli mamy
\(\displaystyle{ 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5}\)
Pierwsza parzysta (4szt) druga nieparzysta (5szt), trzecia i czwarta parzyste (po5szt), czyli ...
Dalej (ilościowo) masz takie przypadki jak drugi.
\(\displaystyle{ 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5}\)
Pierwsza parzysta (4szt) druga nieparzysta (5szt), trzecia i czwarta parzyste (po5szt), czyli ...
Dalej (ilościowo) masz takie przypadki jak drugi.