Na półce można ustawić n słoików...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
margot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 gru 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik

Na półce można ustawić n słoików...

Post autor: margot »

Na półce można ustawić n słoików z dżemem na 24 sposoby. Zatem :

n = ?
Kukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Na półce można ustawić n słoików...

Post autor: Kukis »

Jest to permutacja.

\(\displaystyle{ n! = 24}\)
\(\displaystyle{ n = 4}\)
ODPOWIEDZ