Obliczyc sume
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Obliczyc sume
Z sumy ciągu geometrycznego przekształć:
\(\displaystyle{ S_n=\sum_{k=6}^{n} 4\cdot (-5)^k = G_n-G_5}\)
gdzie \(\displaystyle{ G_n}\) jest sumą n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
\(\displaystyle{ g_n=4*(-5)^n}\)
\(\displaystyle{ S_n=\sum_{k=6}^{n} 4\cdot (-5)^k = G_n-G_5}\)
gdzie \(\displaystyle{ G_n}\) jest sumą n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
\(\displaystyle{ g_n=4*(-5)^n}\)