Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kur4s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zakopane
Podziękował: 13 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: kur4s »

\(\displaystyle{ Sn=\sum_{\alpha=6}^{n} 4*(-5)}\) 3 sposobami(metoda rachunku roznicowego,metoda zaburzen i z sumy ciagu arytmetycznego).ktos moglby mi pomoc?
wiem jakimi metodami ale nie wiem dokladnie jak.
to jest dla nie bardzo pilne:(
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: »

kur4s pisze:\(\displaystyle{ Sn=\sum_{\alpha=6}^{n} 4*(-5)}\)
Jesteś pewien, że napisałeś to co chciałeś?

Q.
kur4s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zakopane
Podziękował: 13 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: kur4s »

\(\displaystyle{ \alpha=k}\) zapomnialem tego dopisac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: »

Niby w którym miejscu zapomniałeś tego dopisać? Napisz treść zadania raz i porządnie.

Q.
kur4s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zakopane
Podziękował: 13 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: kur4s »

obliczyc sume \(\displaystyle{ Sn=\sum_{k=6}^{n} 4*(-5)}\) 3 sposobami: metoda rachunku roznicowego,metoda zaburzen i z sumy ciagu arytmetycznego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: »

kur4s pisze:\(\displaystyle{ Sn=\sum_{k=6}^{n} 4*(-5)}\)
Jak wiadomo \(\displaystyle{ 4\cdot (-5) =-20}\). Dodanie \(\displaystyle{ n-5}\) razy liczby \(\displaystyle{ -20}\) daje nam wynik \(\displaystyle{ -20(n-5)=100-20n}\).

W dalszym ciągu przypuszczam, że źle przepisałeś treść zadania - prawdopodobnie sumowane wyrażenie powinno zależeć od \(\displaystyle{ k}\).

Q.
kur4s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zakopane
Podziękował: 13 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: kur4s »

A jak zrobic innymi metodami?szczegolnie chodzi mi o rachunek roznicowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: »

W obecnej (błędnej) wersji treści zadania robienie tego trzema metodami jest bez sensu - zaburzanie nic nie da, rachunek różnicowy sprowadza się do mało odkrywczej obserwacji, że \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}1=n}\) i do tego samego też sprowadza się wzór na sumę ciągu geometrycznego (w przypadku gdy iloraz jest równy jeden).

Powtórzę po raz ostatni: źle przepisałeś treść zadania, sumowane wyrażenie powinno zależeć od \(\displaystyle{ k}\), żeby polecenie użycia trzech metod miało praktyczny sens. Coś w stylu chociażby:
\(\displaystyle{ S_n=\sum_{k=6}^{n} 4\cdot (-5)^k}\)

Q.
kur4s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zakopane
Podziękował: 13 razy

Suma,metoda zaburzen,ciag geometryczny..

Post autor: kur4s »

dobrze.a wiec jaki by bylo rozwiazanie dla pana wersji?
ODPOWIEDZ