Mam problem z zadaniami typu:
1. Ile różnych słów, mających sens lub nie, można utworzyć przestawiając w dowolny sposób litery w wyrazie SZCZECIN?
2. Ile różnych słow, mających sens lub nie, można otrzymać z wyrazu MISSISIPI przy założeniu, że wykorzystamy wszystkie litery występujące w tym wyrazie?
Chodzi mi o to, że nie wiem w jaki sposób odjąć możliwości typu: ZZSCECIN i ZZSCECIN. Wzór uzna to za dwie różne możliwości. O ile w wypadku słowa SZCZECIN można to zrobić metodą brutalną (po prostu sprawdzić ile takich możliwości będzie) to już przy MISSISIPI jest to kłopotliwe.
Bardzo bym prosił o odpowiedź jeszcze dzisiaj - jutro mam sprawdzian a to jedyny typ zadań którego nie potrafię rozwiązać. ??:
Słowa z powtażającymi się literami.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Słowa z powtażającymi się literami.
Ale tylko 6 różnych, tzn. jak np. zamienimy miejscami oba c, to dostajemy ten sam wyraz!greey10 pisze:szczecin liter jest 8
Moim zdaniem rozwiązanie to: \(\displaystyle{ {8\choose2}\cdot{6\choose2}\cdot4!\ =\ 10080}\)
[ Dodano: 12 Październik 2006, 14:01 ]
Przy MISSISIPI analogicznie - wynik to \(\displaystyle{ {9\choose4}\cdot{5\choose3}\cdot2\cdot1}\)
Mianowice: najpierw rozmieszczamy 4 I, później na pozostałych miejscach rozmieszczamy 3 S, a na samym końcu na pozostałych dwóch wolnych miejscach kładziemy M i P...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 paź 2006, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Słowa z powtażającymi się literami.
MISSISIPI zrobiłeś i wyjaśniłeś. Dziękuję ci za to, było banalne jak teraz na to patrzę.
Czy jednak nie pomyliłeś się przy SZCZECIN'ie? Czy nie powinno być [(8 2) * 6!]?
Jeszcze raz dziękuję, pochwalę się oceną jutro.
Czy jednak nie pomyliłeś się przy SZCZECIN'ie? Czy nie powinno być [(8 2) * 6!]?
Jeszcze raz dziękuję, pochwalę się oceną jutro.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Słowa z powtażającymi się literami.
Można to liczyć:
\(\displaystyle{ \frac{8!}{2!\cdot 2!}=10080}\)
gdzie 8! wszystkie mozliwe permutacje 8-elementowe a 2! bo nie rozróżnimy Z i jeszcze raz 2! bo nie rozróżnimy C.
\(\displaystyle{ \frac{8!}{2!\cdot 2!}=10080}\)
gdzie 8! wszystkie mozliwe permutacje 8-elementowe a 2! bo nie rozróżnimy Z i jeszcze raz 2! bo nie rozróżnimy C.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 paź 2006, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Słowa z powtażającymi się literami.
Oh, nie zauwarzyłem.greey10 pisze:nie pomylil sie poniewarz jest oprocz C jeszcze Z ;] podwojnie ;]
wb: fakt... też proste i logiczne.