12 chłopców i 17 dziewcząt spotkało się na przyjęciu tanczecznym.
a) ile róznych par tanecznych (męsko-damskich) można uformować?
Sala jest na tyle mała, że jednocześnie może tańczyć nie więcej jak 11 par. Każdy taniec trwa 10 minut a przerwa między tańcami trwa 2 minuty
b) ile musi upłynąć czasu zanim każdy chłopiec zatańczy z każdą dziewczyną przynajmniej raz?
c) jak zmieni się odpowiedź jeśli sala pomieściłaby 15 równocześnie tańczących par?
a) 12*17 = 204 pary
b) \(\displaystyle{ 204/11 \approx 19 \Rightarrow 19*10+18*2 = 226 minut}\)
c) \(\displaystyle{ 204/12 = 17 \Rightarrow 17*10+16*2=202 minuty}\)
Dobrze policzone?