liczba wszystkich sposobów utworzenia nieparzystych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach ze zbioru {0,1,2,3,4} jest równa :
a)18
b)24
c)36
d)60
które i jak zrobić
lidzba sposobów
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
lidzba sposobów
Ostatnią cyfrą jest 1 lub 3, więc wybieramy ją na 2 sposoby. I teraz rozważamy - albo na drugim miejscu mamy 0 i trzecią liczbę wybieramy na 3 sposoby, albo na drugim miejscu wybieramy inną liczbę niż zero i ostatnią wybieramy na 2 sposoby. Mamy więc
\(\displaystyle{ 2 \cdot 1 \cdot 3 + 2 \cdot 3 \cdot 2 = 6+12=18}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 1 \cdot 3 + 2 \cdot 3 \cdot 2 = 6+12=18}\)