turniej szachowy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

turniej szachowy

Post autor: Malibu »

w turnieju szachowym wystapilo czterech graczy i grali systemem 'kazdy z kazdym' mecz i rewanz ile rozegrano partii szachowych.

odpwoiedz jest 12 partii. doszedlem do tego metoda nie nadajaca sie do przedstawniea nauczycielowi. moglby mi to ktos rozpisac?
artek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwie 2010, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów

turniej szachowy

Post autor: artek1 »

ilość partii szachów to ilość boków i przekątnych czworokąta, a więc \(\displaystyle{ (4 \cdot 3) /2=6}\)
ponieważ grano mecze i rewanże to tą liczbę trzeba pomnożyć przez 2 czyli wychodzi 12

edit: zapomniałem dodać dzielenia przez 2 , sorry
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, o 19:09 przez artek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

turniej szachowy

Post autor: Jan Kraszewski »

artek1 pisze:ilość partii szachów to ilość boków i przekątnych czworokąta, a więc \(\displaystyle{ 4 \cdot 3=6}\)
Hmmm... Nietypowe mnożenie...
Oczywiście, liczba boków i przekątnych to \(\displaystyle{ \frac{4 \cdot 3}{2}=6}\).

JK
ODPOWIEDZ