W klasie jest 8 chłopców i 9 dziewcząt. Wybieramy cztery osoby. Ile jest możliwych sposobów wyboru tych czterech osób tak, by wśród nich:
- był conajmniej jeden chłopiec
Jakim wzorem trzeba to rozwiązac
Nie wiem jaki wzór!!
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Nie wiem jaki wzór!!
wg mnie będzie to wyglądac tak:
1 chłopiec - \(\displaystyle{ {9\choose 3}\cdot {8\choose 1}}\)
2 chłopców - \(\displaystyle{ {9\choose 2}\cdot {8\choose 2}}\)
3 chłopców - \(\displaystyle{ {9\choose 1}\cdot {8\choose 3}}\)
4 chłopców - \(\displaystyle{ {8\choose 4}}\)
1 chłopiec - \(\displaystyle{ {9\choose 3}\cdot {8\choose 1}}\)
2 chłopców - \(\displaystyle{ {9\choose 2}\cdot {8\choose 2}}\)
3 chłopców - \(\displaystyle{ {9\choose 1}\cdot {8\choose 3}}\)
4 chłopców - \(\displaystyle{ {8\choose 4}}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, o 20:41 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 paź 2006, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Nie wiem jaki wzór!!
Jeżeli chcesz odpowiedzieć na pytanie to musisz te wyniki do siebie dodać.
To tak tylko, dla rozjaśnienia (żeby nie było, że nie można odpowiedzieć wprost).
To tak tylko, dla rozjaśnienia (żeby nie było, że nie można odpowiedzieć wprost).