G - H- J
/ / /
/ / /
S - A B C - F
/ / /
/ / /
E - R- U
Dane: S = 3; A = 2; B =2; C =1; (ilosci wychodzących dróg z wierzchołka)
Równanie: 3*2*2*1 = 12
Nierozumiem tego do końca. Dlaczego zostały policzone wierzchołki tylko z punktów S;A;B;C??
Przecież są jeszcze opcje z G do H i B -> z H do J i C itd. Proszę o wyjaśnienie mi tego. Zadanie zostało rozwiązane przez wykładowcę na ćwiczeniach, ale nie trafia to do mnie. Będe wdzięczny za jakas sensowną logike tego rozwiązania.
troszke dziwne to jest bo jak na moja glowe drog jest nieskonczenie wiele przecierz mozna sie krecic w kolko miedzy jakimis punktami przepisz cale zadanie jesli mozesz btw liczac drogi juz mi wyszlo 14 i to bez tego "krecenia" wiec albo czegos nie wylapales z warunkow albo cos zle robie albo po prostu zadanie jest zle
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, o 17:01 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
greey10 pisze:przecierz mozna sie krecic w kolko miedzy jakimis punktami
Prawdopodobnie chodzi o najkrótsze drogi, czyli w naszym przypadku drogi długości 4 (bowiem dist(S,F)=4).
torbol pisze:Dlaczego zostały policzone wierzchołki tylko z punktów S;A;B;C?
A to z tego powodu, że istnieją izometrie oewgo grafu, które zachowują wierzchołki S i F, a zarazem przekształcają wierzchołek A na jeden z wierzchołków E lub G (analogicznie B na H lub R, oraz C na J lub U).