Rozwinięcie dwumianu n-tego stopnia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Szlomit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rozwinięcie dwumianu n-tego stopnia

Post autor: Szlomit »

Witam, mam problem z tym zadaniem:

W rozwinięciu dwumianu \(\displaystyle{ (x+1)^{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ n>5}\), współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{6}}\) jest równy współczynnikowi przy \(\displaystyle{ x^{14}}\). Znajdź n.

Zauważyłam, że skoro:
\(\displaystyle{ n \in N_{+}}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^{n} = {n \choose n} x^{0} \cdot 1^{n} + {n \choose n-1} x^{1} \cdot 1^{n-1} + ... + {n \choose 0} x^{n} \cdot 1^{0}}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^{n} = {n \choose n} x^{0} + {n \choose n-1} x^{1} + ... + {n \choose 0} x^{n}}\)

i współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{6}}\) jest równy współczynnikowi przy \(\displaystyle{ x^{14}}\) to:
\(\displaystyle{ {n \choose n-6}= {n \choose n-14}}\)

Z tym, że nie bardzo wiem jak to ładnie, sprawnie i szybko rozwiązać. O ile mój tok rozumowania w ogóle jest poprawny.

Prosiłabym o pomoc.
Pozdrawiam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwinięcie dwumianu n-tego stopnia

Post autor: »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ {n \choose k} = {n \choose l} \Leftrightarrow (k=l) \vee (k+l=n)}\)
(łatwo to widać na przykład z trójkąta Pascala)

Q.
Awatar użytkownika
Szlomit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rozwinięcie dwumianu n-tego stopnia

Post autor: Szlomit »

O! Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ