TRASY WYCIECZKI

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zanus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 paź 2006, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: żywiec

TRASY WYCIECZKI

Post autor: zanus »

od domu wczasowego do podnóża góry prowadza 3 trasy autokarowe, a od podnóża góry na szczyt wiodą 4 szlaki turystyczne. oblicz, ile różnych tras może zaplanować organizator wycieczki, jeżeli ze wzgledów poznawczych droga powrotna bedzie przebiegac:
A/ innym szlakiem turystycznym i tą samą trasą autokarową?
B/ Innym szlakiem turystycznym i inną trasą autokarową?

w przypadku a powinno wyjsc 36 w przypadku b- 72, ale w jaki sposób?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

TRASY WYCIECZKI

Post autor: wb »

A:
\(\displaystyle{ C^{1}_{3}\cdot C^{1}_{4}\cdot C^{1}_{3}\cdot C^{1}_{1}=36}\)

B:
\(\displaystyle{ C^{1}_{3}\cdot C^{1}_{4}\cdot C^{1}_{3}\cdot C^{1}_{2}=72}\)
ODPOWIEDZ