Dwa zadania z liczbami Stirlinga II rodzaju. ??

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
fearman88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 mar 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Dwa zadania z liczbami Stirlinga II rodzaju. ??

Post autor: fearman88 »

Zad 1.
Liczby Stirlinga II rodzaju spełniają zależność rekurencyjną:
\(\displaystyle{ S(n,n) = S(n,1) = 1,\quad n\in\mathbb{N}\\ S(0,0) = 1, S(n,0)=0, n\in\mathbb{N}\\ S(n+1,k) = S(n,k-1)+kS(n,k), k,n \in \mathbb{N}}\).
Obliczyć: S(3,2), S(4,3).

Zad 2.
a) Liczbę 7 przedstawić w postaci sumy: 7=a+b+c, gdzie \(\displaystyle{ a,b,c\in\mathbb{N}}\), Ile jest takich przedstawień?
b) Obliczyć, stosując wzór rekurencyjny z zadania 1, liczbę Sterlinga II rodzaju
c) Wyjaśnic dlaczego wyniku punktu a) i b) są różne.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2010, o 00:09 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ