\(\displaystyle{ \Delta x^{\overline{3}}=3*(x+1)^{\underline{2}} \ \ x\in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \Delta x!=x*x! \ \ dla \ n\in \mathbb{N+}}\) czy ktos ewentualnie moglby mi wyjasnic jak zrobic szczególnie ten drugi przyklad?
matematyka dyskretna operator roznicowy
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
matematyka dyskretna operator roznicowy
\(\displaystyle{ \Delta f(x) = f(x+1)-f(x)\\
\Delta x^{\overline{3}}=(x+1)^{\overline{3}}-x^{\overline{3}}=(x+1)(x+2)(x+3)-x(x+1)(x+2)=(x+1)(x+2)(x+3-x)=(x+1)(x+2)3=3(x+1)^{\overline{2}}\\
\Delta x!=(x+1)!-x!=(x+1)x!-x!=x \cdot x!}\)
\Delta x^{\overline{3}}=(x+1)^{\overline{3}}-x^{\overline{3}}=(x+1)(x+2)(x+3)-x(x+1)(x+2)=(x+1)(x+2)(x+3-x)=(x+1)(x+2)3=3(x+1)^{\overline{2}}\\
\Delta x!=(x+1)!-x!=(x+1)x!-x!=x \cdot x!}\)