Niezrozumiałe przekształcenie w zadaniu z prawdopodobieństwa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
dziubo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Niezrozumiałe przekształcenie w zadaniu z prawdopodobieństwa

Post autor: dziubo1 »

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } p _{n} =c \sum_{n=1}^{ \infty } (\frac{1}{z}) ^{n}=}\)
\(\displaystyle{ =c* \frac{1}{z}* \frac{1}{1- \frac{1}{z} }}\)
c jest stałą nieujemną;
\(\displaystyle{ n \in {1,2,3...}}\)
Zatanawiałem się też czy ten temat tu pasuje, ale koniec końcem to prawdopodobieństwo, a ja się nigdzie nie spotkałem z takim wzorem, więc wpisałem tu.
miodzio1988

Niezrozumiałe przekształcenie w zadaniu z prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ p_{n}}\) - z nieba mamy wziac czym to jest?
Druga rownosc to wykorzystanie wzoru na nieskonczony ciag geometryczny
dziubo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Niezrozumiałe przekształcenie w zadaniu z prawdopodobieństwa

Post autor: dziubo1 »

Kiedy mnie właśnie o to drugie przekształcenie chodziło . Mógłbyś to jakoś rozpisać, żebym pojął o co w nim biega?
miodzio1988

Niezrozumiałe przekształcenie w zadaniu z prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »



Nie ma co tutaj rozpisywac tak naprawde
dziubo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Niezrozumiałe przekształcenie w zadaniu z prawdopodobieństwa

Post autor: dziubo1 »

Dzięki wielkie za pomoc. Też lubię placki
ODPOWIEDZ