uprość wyrażenie z silnią- gdzie robię błąd?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
BabaJaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lut 2010, o 15:12
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

uprość wyrażenie z silnią- gdzie robię błąd?

Post autor: BabaJaga »

Gdzie robię błąd? \(\displaystyle{ \frac{(n+1)!(2n)!}{2n!(2n-1)!}= \frac{n!(n+1) \cdot (2n-1)! \cdot 2n}{2n! \cdot (2n-1)!}=n(n+1)}\) Ma wyjść \(\displaystyle{ 4n(n+1)}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

uprość wyrażenie z silnią- gdzie robię błąd?

Post autor: Zordon »

nie ma błędu w Twoich obliczeniach
BabaJaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lut 2010, o 15:12
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

uprość wyrażenie z silnią- gdzie robię błąd?

Post autor: BabaJaga »

to dobrze, dzięki;)
ODPOWIEDZ