Podania rąk na przywitanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 13:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Podania rąk na przywitanie.
Spotkało się kilku znajomych. Każdy witał się z każdym przez podanie ręki. Nastąpiło 10 powitań. Ilu znajomych się spotkało?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podania rąk na przywitanie.
Wiadomo, że k=2.
\(\displaystyle{ C_{n}^{2}= \frac{n!}{2(n-2)!} =10 \\
n!=20(n-2)! \\
(n-2)!(n-1)n=20(n-2)! \\
n(n-1)=20 \\
n^2-n-20=0}\)
Dalej chyba sobie poradzisz
\(\displaystyle{ C_{n}^{2}= \frac{n!}{2(n-2)!} =10 \\
n!=20(n-2)! \\
(n-2)!(n-1)n=20(n-2)! \\
n(n-1)=20 \\
n^2-n-20=0}\)
Dalej chyba sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 13:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Podania rąk na przywitanie.
a no tak!:)
nie było mnie na tych lekcjach i trochę się przy tym mieszam.
dziękuję bardzo za pomoc
nie było mnie na tych lekcjach i trochę się przy tym mieszam.
dziękuję bardzo za pomoc