Udowodnij, ze-symbol newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Udowodnij, ze-symbol newtona

Post autor: tdm »

Czy ktos, pomoze mi rozwiazac to zadanie ? Z gory dzieki
Udowodnij, ze:
\(\displaystyle{ {n\choose k} +{n\choose{k+1}}={{n+1}\choose{k+1}}}\)

______
Poprawiłem zapis na TeX, lepiej gdybyś go stosował...
jasny
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2006, o 15:46 przez tdm, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Udowodnij, ze-symbol newtona

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ {n\choose k}+{n\choose k+1}= \frac{n!}{(n-k)!k!}+\frac{n!}{(n-k-1)!(k+1)!} = \frac{(k+1)n!}{(n-k)!(k+1)!}+\frac{n!(n-k)}{(n-k)!(k+1)!} = \frac{n!}{(n-k)!(k+1)!} (k+1 +n-k)= {n+1\choose k+1}}\)
tdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Udowodnij, ze-symbol newtona

Post autor: tdm »

Dziekuje bardzo !
ODPOWIEDZ