Wzór jawny ciagu.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
robert_x6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 mar 2010, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wzór jawny ciagu.

Post autor: robert_x6 »

Mam problem ze znalezieniem wzoru jawnego dla ciągu;

\(\displaystyle{ a_{n+2}=2*a_{n+1}-a_{n}+2}\)

\(\displaystyle{ a_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=2}\)

proszę o pomoc.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Wzór jawny ciagu.

Post autor: blost »

wypisz sobie kilka pierwszych wyrazow ciagu i postaraj sie zauwazyc pewna wlasciwosc roznicy kolejnych wyrazow ciagu.
robert_x6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 mar 2010, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wzór jawny ciagu.

Post autor: robert_x6 »

Dzięki, pomogło. Wzór jawny to:

\(\displaystyle{ a_{n}= n^{2}-2n+2}\).
ODPOWIEDZ