Permutacja z niewiadomą
Permutacja z niewiadomą
\(\displaystyle{ 20P _{n-2} =P _{n}}\) nie mam pojęcia w ogóle jak się do tego zabrać? ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Permutacja z niewiadomą
\(\displaystyle{ 20P _{n-2}=P_n \\
20(n-2)! =n! \\
20 \left(n-2 \right)!= \left(n-2 \right) ! \left( n-1\right) n / :\left(n-2 \right)! \\
20=n \left(n-1 \right)}\)
I rozwiązujesz równanie kwadratowe.
20(n-2)! =n! \\
20 \left(n-2 \right)!= \left(n-2 \right) ! \left( n-1\right) n / :\left(n-2 \right)! \\
20=n \left(n-1 \right)}\)
I rozwiązujesz równanie kwadratowe.
Permutacja z niewiadomą
kurcze nawet nie wiesz jak mi pomogłeś dzięki... masz już dzisiaj ode mnie 3 pomógł... dzięki jeszcze raz... jutro mam spr. i na pewno mi to w nim pomoże -- 9 mar 2010, o 20:10 --jeszcze tylko w ramach sprawdzenia.... czy \(\displaystyle{ n=5}\)?