\(\displaystyle{ {n \choose 3}+ {n \choose 4}< {n+1 \choose 3}}\)
-- 7 mar 2010, o 16:58 --
niby rozumiem tą silnie i w ogóle ,ale to mi nie chce wyjść:(
z góry dzięki:)
wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające nierówność:
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające nierówność:
Witam, jest ktoś może w posiadaniu prawidłowego wyniku do tego zadania?
Po rozbiciu dwumianów, skróceniu i uporządkowaniu, wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{(n^3-4n^2+4n)(n^2-3n+2)-4}{24(n-2)} < 0}\)
Tyle że po przemnożeniu do postaci wielomianowej nie chcą tego spełniać liczby będące kandydatami na pierwiastki całkowite tego wielomianu i nie wiem jak się za to dalej zabrać
Po rozbiciu dwumianów, skróceniu i uporządkowaniu, wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{(n^3-4n^2+4n)(n^2-3n+2)-4}{24(n-2)} < 0}\)
Tyle że po przemnożeniu do postaci wielomianowej nie chcą tego spełniać liczby będące kandydatami na pierwiastki całkowite tego wielomianu i nie wiem jak się za to dalej zabrać
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające nierówność:
Nierówność spełniają wyłącznie piątka i czwórka (przy licealnym rozumieniu symbolu Newtona).
Twoje rachunki zaś są niepoprawne, bo nie ma prawa wyjść tam wielomian piątego stopnia. Pokaż jak liczysz, to będzie można wskazać błąd.
Q.
Twoje rachunki zaś są niepoprawne, bo nie ma prawa wyjść tam wielomian piątego stopnia. Pokaż jak liczysz, to będzie można wskazać błąd.
Q.
wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające nierówność:
Znalazłem błąd przy rozpisywaniu symbolu, czy na tym etapie jest ok? \(\displaystyle{ \frac{(n-3)!(n-2)(n-1)n}{6(n-3)!)} + \frac{(n-4)!(n-3)(n-2)(n-1)n}{24(n-4)!)} - \frac{(n-2)!(n-1)n(n+1)}{6(n-2)!}<0 \\
\frac{n(n-2)(n-1)}{6} + \frac{n(n-3)(n-2)(n-1)}{24} - \frac{n(n-1)(n+1)}{6} <0}\)
Edit:
\(\displaystyle{ frac{n(n-1)[4(n-2)+(n-2)(n-3)-4(n+1)}{24}<0\
n(n-1)(n^2 -5n-6)<0}\)
I wychodzi mi z tego 2,3,4,5...
\frac{n(n-2)(n-1)}{6} + \frac{n(n-3)(n-2)(n-1)}{24} - \frac{n(n-1)(n+1)}{6} <0}\)
Edit:
\(\displaystyle{ frac{n(n-1)[4(n-2)+(n-2)(n-3)-4(n+1)}{24}<0\
n(n-1)(n^2 -5n-6)<0}\)
I wychodzi mi z tego 2,3,4,5...
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające nierówność:
W licealnym rozumieniu symbolu Newtona musimy rozpocząć rozwiązywanie zadania od założenia \(\displaystyle{ n\ge 4}\), żeby wszystkie symbole były dobrze określone.
Q.
Q.
wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające nierówność:
Dziękuję za pomoc, można jeszcze wyjaśnić z czego dokładnie wynika to założenie? Zastanawiałem się nad założeniami do mianowników z silnią ale nie byłem pewny jak powinno to wyglądać...
Edit:
Pytanie nieaktualne, znalazłem już odpowiedź, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Edit:
Pytanie nieaktualne, znalazłem już odpowiedź, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam