permutacje sześcioelementowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
olenka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SOPOT
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

permutacje sześcioelementowe

Post autor: olenka19 »

ile jest sześcioelementowych permutacji spełniających warunek: a) \(\displaystyle{ \pi(2) = 3 \qquad b) \pi(2)=3 \quad \pi(3)=2}\)

z góry dziękuję za pomoc
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

permutacje sześcioelementowe

Post autor: JankoS »

a) Jeden elemnt ma już ustalone miejsce. Pozostałych pięć mozna rozmieścić na 5! sposobów.
b) 4!.
olenka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SOPOT
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

permutacje sześcioelementowe

Post autor: olenka19 »

dziękuję
ODPOWIEDZ