Na ile sposobów można wyplacić
Na ile sposobów można wyplacić
1) Na ile sposobów można wyplacić 100 zł w 90 monetach, monetami 1 zł, 2 zł, 5 zł. Zakladamy że dysponujemy odpowiednią ilością każdej monety.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Na ile sposobów można wyplacić
\(\displaystyle{ a}\)-ilość monet 1zł
\(\displaystyle{ b}\)-ilość monet 2zł
\(\displaystyle{ c}\)-ilość monet 5zł
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=90\\a+2b+5c=100\end{cases}}\)
powstanie rozwiązanie zależne od parametrów. Wystarczy policzyć ilość możliwości co już trudne nie jest,
pamiętaj że \(\displaystyle{ a,b,c\in \mathbb{N}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ b}\)-ilość monet 2zł
\(\displaystyle{ c}\)-ilość monet 5zł
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=90\\a+2b+5c=100\end{cases}}\)
powstanie rozwiązanie zależne od parametrów. Wystarczy policzyć ilość możliwości co już trudne nie jest,
pamiętaj że \(\displaystyle{ a,b,c\in \mathbb{N}}\)
Pozdrawiam.
Na ile sposobów można wyplacić
niestety jestem laikiem w tej dziedzinie ... prosiłbym o jakiś wzór tego prawdopodobieństwa czy rozwiązanie ... niestety jest mi potrzebne