ile roznych slow mozna ulozyc z liter AKUPUNKTURA???
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
ile roznych slow mozna ulozyc z liter AKUPUNKTURA???
Ile roznych slow mozna ulozyc z liter AKUPUNKTURA.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 18 razy
ile roznych slow mozna ulozyc z liter AKUPUNKTURA???
Chodzi o dział warjacje bez powtorzen....nie mam pojecia....
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 2 razy
ile roznych slow mozna ulozyc z liter AKUPUNKTURA???
wszystkich liter jest 11, więc 11!
liter A jest: 2
liter K : 2
liter U:3
liter P:1
liter N:1
liter T:1
liter R:1
więc:
\(\displaystyle{ \frac{11!}{2! \cdot 2! \cdot 3! }}\)
liter A jest: 2
liter K : 2
liter U:3
liter P:1
liter N:1
liter T:1
liter R:1
więc:
\(\displaystyle{ \frac{11!}{2! \cdot 2! \cdot 3! }}\)