20! = czy przybliżone 2.432902008E18. Rozstrzygnąć bez kalku

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
dziubo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

20! = czy przybliżone 2.432902008E18. Rozstrzygnąć bez kalku

Post autor: dziubo1 »

Cała treść zadania:
Kalkulator podaje wartosc 20! w postaci 2.432902008E18. Czy to jest wynik dokładny czy
przyblizony? Rozstrzygnij to, nie korzystajac z kalkulatora ani komputera.

Problem w tym że nie wiem jak zadanie tego typu ugryźć.
Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

20! = czy przybliżone 2.432902008E18. Rozstrzygnąć bez kalku

Post autor: Zordon »

Przybliżony, wystarczy sprawdzić podzielność przez 9, oczywiście \(\displaystyle{ 20!}\) jest podzielna przez 9.
dziubo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

20! = czy przybliżone 2.432902008E18. Rozstrzygnąć bez kalku

Post autor: dziubo1 »

A możesz mi to jaśniej wytłumaczyć? Dlaczego akurat przez 9 a nie np przez 13,5? Nie rozumiem podzielności przez 9.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

20! = czy przybliżone 2.432902008E18. Rozstrzygnąć bez kalku

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ 20! = 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot \ldots \cdot 19 \cdot 20}\)

masz tam gdzieś 13,5?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

20! = czy przybliżone 2.432902008E18. Rozstrzygnąć bez kalku

Post autor: Zordon »

chodzi o to, że warunek podzielności przez 9 mozna łatwo sprawdzić, znasz go?
dziubo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

20! = czy przybliżone 2.432902008E18. Rozstrzygnąć bez kalku

Post autor: dziubo1 »

Właśnie nie znam... Możesz tak ogółem wytłumaczyć? Byłbym bardzo wdzęczny Zordonie.
ODPOWIEDZ