Równanie n!
Równanie n!
Liczba permutacji z (n+2) elementów jest 20 razy większa od liczby permutacji z n elementów. Oblicz n.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie n!
\(\displaystyle{ (n+2)!=20n!}\)
\(\displaystyle{ (n+1)(n+2)=20}\)
\(\displaystyle{ n>0}\)
Obliczyć.
\(\displaystyle{ (n+1)(n+2)=20}\)
\(\displaystyle{ n>0}\)
Obliczyć.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie n!
Nawet można bez liczenia. Wiemy że iloczyn dwóch kolejnych liczb daje 20, z tego wniosek taki że te liczby to 4 i 5, stąd n=3