wzór dwumianowy Newtona.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 13 wrz 2006, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 14 razy
wzór dwumianowy Newtona.
Oblicz ten wyraz sumy, otrzymanej w wyniku zastosowania wzoru newtona do wyrażenia \(\displaystyle{ (2x^3 + \frac {1}{x^2})^{20}}\), który występuje ze współczynnikiem \(\displaystyle{ {20\choose 4}}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
wzór dwumianowy Newtona.
wyraz ten będzie miał postac: \(\displaystyle{ (2x^{3})^{20-4}(\frac{1}{x^{2}})^{4}=(2x^{3})^{16}(\frac{1}{x^{2}})^{4}=2^{16}x^{48}x^{-8}=2^{16}x^{40}}\)