W turnieju szachowym każdy z zawodników rozegrał z każdym dwie partie. ilu było zawodników jeśli rozegrano w sumie 42 partie?
I jeszcze jedno:
Uczestników turnieju szachowego podzielono na dwie rozłączne podgrupy A i B. Stosunek liczby graczy grupy A do liczby graczy w grupie B wynosił 3: 4. W grupie A każdy z każdym rozegrał jedną partię a w grupie B każy z każdym rozegrał trzy partie.Łącznie w obu podgrupach rozegrano 21 partii. ILu było uczestników turnieju?
Proszę pomóżcie!!!!!!
Szachiści
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Szachiści
\(\displaystyle{ 2 {n \choose 2}=42}\), tj n=7
[ Dodano: 18 Wrzesień 2006, 23:19 ]
ad2) było m, n graczy w grupach A, B odpowiednio..., tj
\(\displaystyle{ \frac{m}{n}= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ {m \choose 2}+3 {n \choose 2} =21}\)
[ Dodano: 18 Wrzesień 2006, 23:19 ]
ad2) było m, n graczy w grupach A, B odpowiednio..., tj
\(\displaystyle{ \frac{m}{n}= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ {m \choose 2}+3 {n \choose 2} =21}\)