Silnia Newtona.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
SillVer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 31 sty 2010, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemianowice Śl.

Silnia Newtona.

Post autor: SillVer »

Czy ktoś mógłby mi to na przykładach wytłumaczyć bo szczerze nie rozumiem tego.
Żeby nie było rozumiem, że:

\(\displaystyle{ 6! = 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6}\)

Ale nie rozumiem takiego czegoś i nie wiem jak to wyliczyć:

\(\displaystyle{ \frac{3!}{5!}}\)

\(\displaystyle{ \frac{3! \left( n+3\right) !}{n!}}\)

Proszę o pomoc !
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Silnia Newtona.

Post autor: jarzabek89 »

\(\displaystyle{ \frac{3!}{5!}=\frac{3!}{3! \cdot 4 \cdot 5}=\frac{1}{20}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3!(n+3)!}{n!}=\frac{6n!(n+1)(n+2)(n+3)}{n!}=6(n+1)(n+2)(n+3)}\)
SillVer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 31 sty 2010, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemianowice Śl.

Silnia Newtona.

Post autor: SillVer »

Czyli jeżeli dobrze rozumiem:

\(\displaystyle{ \frac{5! \left(n+5 \right) }{n!} = \frac{ 25n!\left( n+1\right) \left( n+2\right) \left( n+3\right) }{n!} = 25 \left(n+1 \right) \left( n+2\right) \left( n+3\right) \left( n+4\right)}\)

\(\displaystyle{ \frac{ \left( n+2\right) +3}{ \left( n+3\right)! } = \frac{ \left( n+2\right) -3}{ \left( n+1\right) \left( n+2\right) \left( n+3\right) } = -\frac{3}{ \left( n+1\right) \left(n+3 \right) }}\)

to te dwa przykłady są dobrze wykonane ?
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Silnia Newtona.

Post autor: jarzabek89 »

1) źle, 5! nie jest równe 25, domyślam się że w liczniku ma być (n+5)!
2) Kompletnie źle, również się domyślam że w liczniku ma być (n+2)!
dziubo1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Silnia Newtona.

Post autor: dziubo1 »

Po pierwsze 5!=1*2*3*4*5=120
\(\displaystyle{ \frac{5!*(n+5)!}{n!}= \frac{120* n!*(n+1)(n+2)(n+3)(n+4)(n+5)}{n!}}\)
Chodzi o to, żeby się n! skróciło. Ot, całe zadanie
ODPOWIEDZ