Witam, zawsze miałem problem z szybkim rozwiązaniem zadań typu :
'Mamy pare cyfr : dwie,trzy,cztery itp, ile liczb jakiś tam dwu, trzy, cztero -cyfrowych można ułożyc z kombinacji tych cyfr?' Mógłby ktoś podac jakis efektywny sposób na rozwiązanie tego i wytłumaczyc co od czego zależy (dlaczego mnożymy przez tyle itp) bo jestem dosc tępy, a chciałbym zrozumiec tą matematyke :-/ Z góry dziękuję.
Przykładem takiego zadania może byc :
Z cyfr 4,5,6,7 podaj ile można utworzyc liczb czterocyfrowych.
PS Jak się nazywają takie zadania, bo nie wiem do jakiego działu je wrzucic, więc wrzucam tutaj (mam nadzieję, że dobrze)
Ile liczb można stworzyc z cyfr....
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Ile liczb można stworzyc z cyfr....
A przy mniejszych liczbach np zeby utworzyc z tego dwucyfrowe? Bo musze na jutro umiec to rozwiazywac, tylko dalem taki ciezszy przyklad ,zeby nie dalo sie w pamieci wyliczyc.
Np jak obliczyc z cyfr 3,4,5,6 ile liczb dwucyfrowych utworzymy? ;>
Np jak obliczyc z cyfr 3,4,5,6 ile liczb dwucyfrowych utworzymy? ;>
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 13 razy
Ile liczb można stworzyc z cyfr....
jeśli chodzi o dział to jest to kombinatoryka, ale tego chyba nie ma w programie gomnazjum
w każdym razie są na to wzory
w każdym razie są na to wzory
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Ile liczb można stworzyc z cyfr....
W programie gim. nie ma, ale na konkursach matematycznych się spotyka, a jutro na jeden takowy jade i jest to jedyne czego nie rozumiem :/ A nie chce tam jechac na marne.yuio pisze:jeśli chodzi o dział to jest to kombinatoryka, ale tego chyba nie ma w programie gomnazjum
w każdym razie są na to wzory
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 13 razy
Ile liczb można stworzyc z cyfr....
ok to masz tu stronę
... 0&Itemid=2
ściągnij sobie tablice matematyczne i tam masz na 16 stronie wyjaśnione
... 0&Itemid=2
ściągnij sobie tablice matematyczne i tam masz na 16 stronie wyjaśnione
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Ile liczb można stworzyc z cyfr....
Ok dziękiyuio pisze:ok to masz tu stronę
... 0&Itemid=2
ściągnij sobie tablice matematyczne i tam masz na 16 stronie wyjaśnione