Na ile sposobów uczniowie mogą wybrać fakultety...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Martyn1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 14 razy

Na ile sposobów uczniowie mogą wybrać fakultety...

Post autor: Martyn1 »

W pewnej klasie uczniowie muszą uczęszczać na fakultety z trzech przedmiotów, w tym z conajmniej dwóch ścisłych. Wyboru dokonują z dziesięciu przedmiotów, wsród ktorych są cztery przedmioty ścisłe. Na ile sposobów może wybrać fakultety każdy uczeń tej klasy?

Jak dla mnie to jest \(\displaystyle{ V^2_4*V^1_8=96}\) Najpierw wybierają dwa przedmioty ścisłe czyli 2 z 4 a potem jeden z pozostałych ośmiu. Ale w odpowiedziach jest 40 sposobów. Dlaczego?
mares43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gd
Pomógł: 1 raz

Na ile sposobów uczniowie mogą wybrać fakultety...

Post autor: mares43 »

moze wynik jest zly....??
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Na ile sposobów uczniowie mogą wybrać fakultety...

Post autor: Sir George »

Martyn1 pisze:Ale w odpowiedziach jest 40 sposobów. Dlaczego?
mares43 pisze:moze wynik jest zly....??
może jest ... czy przypadkiem uczeń nie mógłby wybrać trzech przedmiotów ścisłych?
Sylwia88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 13:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Ciechanowa

Na ile sposobów uczniowie mogą wybrać fakultety...

Post autor: Sylwia88 »

W pewnej klasie uczniowie muszą uczęszczać na fakultety z trzech przedmiotów, w tym z conajmniej dwóch ścisłych. Wyboru dokonują z dziesięciu przedmiotów, wsród ktorych są cztery przedmioty ścisłe. Na ile sposobów może wybrać fakultety każdy uczeń tej klasy?

Rozwiązanie:
10 przedmiotów: 4 ścisłe, 6 nie ścisłych ^^

więc z kombinacji obliczmy:

C 2/4 * C 1/6 = 4!/2! * 2! * 6 = 36
Martyn1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 14 razy

Na ile sposobów uczniowie mogą wybrać fakultety...

Post autor: Martyn1 »

Rozwiązanie:
10 przedmiotów: 4 ścisłe, 6 nie ścisłych ^^
Nie zgodzę się

Z treści zadania: "W pewnej klasie uczniowie muszą uczęszczać na fakultety z trzech przedmiotów, w tym z conajmniej dwóch ścisłych."

Czyli dwa ścisłe i jeden z pozostałych ośmiu.

C 2/4 * C 1/8 = 48. I nie chce wyjść inaczej Błąd w odpowiedziach jest.
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Na ile sposobów uczniowie mogą wybrać fakultety...

Post autor: Sir George »

Martyn1 pisze:Błąd w odpowiedziach jest.
Niestety, Martyn1 też nie uchroniłeś się od pomyłki...
Kiedy piszesz ...jeden z pozostałych ośmiu. zapominasz o tym, że sytuację, kiedy uczeń wybiera 3 przedmioty ścisłe liczysz aż trzykrotnie!
Martyn1 pisze:I nie chce wyjść inaczej
chce, chce...

Poprawny wynik to oczywiście:
C(2,4)*C(1,6)+C(3,4) = 6*6+4 = 40...
ODPOWIEDZ