Zasady minimum...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ram22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zasady minimum...

Post autor: ram22 »

Mam do rozwiązania taki przykład:
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+(2n-1)= n^{2}}\)
\(\displaystyle{ n \ge 1}\)


Zrobiłem go tak:

Dowód (stosujemy zasade minimum). Niech A={\(\displaystyle{ n\in N}\): rownosc * nie zachodzi}
Przypuscmy, że \(\displaystyle{ A \neq 0}\), oczywiście \(\displaystyle{ A\in N}\) zatem na mocy zasady minimum istnieje \(\displaystyle{ minA=n}\). Wtedy \(\displaystyle{ n-1\in A}\) Wtedy równość * zachodzi.

\(\displaystyle{ 1+3+5+...+ (2n-1) = n^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+ (2n-1)-1) = (n-1)^{2}}\)


\(\displaystyle{ 1+3+5+...+(2(n-1)-1)-(2n-1) = (n-1)^{2} + (2n-1) - n^{2}-2n+1+2n-1= n^{2}}\)

\(\displaystyle{ * dla (n-1) zachodzi}\)

Czy jest to ok? Czegos brakuje? Mój wykładowca nie lubi się domyslac. Chce miec wszystko napisane jak nalezy.
ODPOWIEDZ