Co oznacza ten symbol i jak go liczyc

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Co oznacza ten symbol i jak go liczyc

Post autor: Urielek »

Witam, zaczynam powtarzać kombinatorykę do matury, natrafiłem na zadanie, z którym miałem problemy a w wskazówce było cos takiego: \(\displaystyle{ C^{1}_{9}}\)
możecie mi powiedziec co to oznacza i jak to liczyc?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Co oznacza ten symbol i jak go liczyc

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ C^k_n}\) to ilość \(\displaystyle{ k}\)- elementowych podzbiorów (kombinacji) zbioru \(\displaystyle{ n}\)- elementowego. Mamy \(\displaystyle{ C^k_n=\frac{n!}{k!(n-k)!}}\), oczywiście \(\displaystyle{ 0\le k\le n}\).
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Co oznacza ten symbol i jak go liczyc

Post autor: Urielek »

Aha ok dzięki juz mi wychodzi:)
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Co oznacza ten symbol i jak go liczyc

Post autor: solmech »

Mozna to tez zapisac w sposob ten, to jest dokladnie to samo

\(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{n!}{k! (n-k)!}}\)
ODPOWIEDZ