Nie wiem jak zrobic równanie z niewiadomą n z działu kombinacje:
\(\displaystyle{ {n\choose 9} = {n\choose 10}}\)
Równanie z dwumianem Newtona
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Równanie z dwumianem Newtona
Na przyszłość zapoznaj się z regulaminem i TeX-em .
\(\displaystyle{ {n \choose 9}={n \choose 10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{9! (n-9)!}=\frac{n!}{10! (n-10!}}\)
\(\displaystyle{ 10! (n-10)!=9! (n-9)!}\)
\(\displaystyle{ 9! 10 (n-10)!=9! (n-10)! (n-9)}\)
\(\displaystyle{ 10=n-9}\)
\(\displaystyle{ n=19}\)
\(\displaystyle{ {n \choose 9}={n \choose 10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{9! (n-9)!}=\frac{n!}{10! (n-10!}}\)
\(\displaystyle{ 10! (n-10)!=9! (n-9)!}\)
\(\displaystyle{ 9! 10 (n-10)!=9! (n-10)! (n-9)}\)
\(\displaystyle{ 10=n-9}\)
\(\displaystyle{ n=19}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 13 wrz 2006, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 14 razy
Równanie z dwumianem Newtona
dzieki wielkie niestety napisałam to tak ponieważ spieszyłam sie a jestem tu pierwsyz raz