Ilość możliwości w szachach.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 9 razy
Ilość możliwości w szachach.
Ile jest możliwych ustawień pionków (wszystkich) w szachach?
Uwzględniając, że na planszy są minimalnie 2 pionki (króle) i wszystkie inne racjonalne sytuacje.
Chodzi o standardową planszę 8x8.
Uwzględniając, że na planszy są minimalnie 2 pionki (króle) i wszystkie inne racjonalne sytuacje.
Chodzi o standardową planszę 8x8.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ilość możliwości w szachach.
Oczywiście można spróbować GRUBEGO oszacowania "z góry" ale nie będzie ono spełniać warunku: "racjonalne sytuacje"
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 9 razy
Ilość możliwości w szachach.
A czy takie coś ma sens i jest chociaż bliskie pożądanemu wynikowi?
\(\displaystyle{ {64 \choose 32}+{64 \choose 31}+{64 \choose 30} +...+{64 \choose 2}}\)
Chyba można to też tak zapisać:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{32} {64 \choose n}}\)
\(\displaystyle{ {64 \choose 32}+{64 \choose 31}+{64 \choose 30} +...+{64 \choose 2}}\)
Chyba można to też tak zapisać:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{32} {64 \choose n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 9 razy
Ilość możliwości w szachach.
Tak, ta sprawa tyczy się pionków i gońców.
Zatem, czy da się napisać (nieważne jak długi) wzór na policzenie wszystkich kombinacji (nawet głupich ruchów)?
Zatem, czy da się napisać (nieważne jak długi) wzór na policzenie wszystkich kombinacji (nawet głupich ruchów)?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Ilość możliwości w szachach.
Ale sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. Na przykład, 6 pionków teoretycznie może stać w jednym rzędzie, ale tylko wtedy, gdy przeciwnikowi brakuje co najmniej 9 bierek. Niemożliwe są też sytuacje, kiedy królowie zadawany jest szach przez trzy różne figury. Wieże nie mogę być poza pierwszą linią, jeśli żaden pionek jeszcze się nie ruszył. Można tak wymyślać...
Ja na razie widzę tylko jedno, informatyczne wyjście: napisać program, który zaczyna od początkowego ustawienia i przeprowadza wszystkie możliwe gry (a tego będzie mnóstwo...), zapisuje sytuacje, porównuje każde dwie i zlicza każdą raz... Ale takie coś pracowałoby godzinami
Ja na razie widzę tylko jedno, informatyczne wyjście: napisać program, który zaczyna od początkowego ustawienia i przeprowadza wszystkie możliwe gry (a tego będzie mnóstwo...), zapisuje sytuacje, porównuje każde dwie i zlicza każdą raz... Ale takie coś pracowałoby godzinami
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 9 razy
Ilość możliwości w szachach.
Takiego jeszcze nie byłoDasio11 pisze:napisać program, który zaczyna od początkowego ustawienia i przeprowadza wszystkie możliwe gry
Dasio11 pisze:Ale takie coś pracowałoby godzinami
Albo latami.
Teraz to w ogóle nie wiem co myśleć. Znalazłem w Internecie jakieś 'pogłoski', że kombinacji jest w dużym przybliżeniu \(\displaystyle{ 10^{72}}\), jest to możliwe?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Ilość możliwości w szachach.
Trochę to dziwne, bo \(\displaystyle{ \frac{64!}{32!} \approx 4.82 \cdot 10^{53}}\) i jest to liczba wszystkich możliwości, a przecież jest jeszcze ogromna ilość sytuacji bezsensownych w sensie reguł gry, no i jeszcze powtórzenia pionków lub figur oraz rotacje planszy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ilość możliwości w szachach.
Niestety nie. Gdy wybierasz 32 pola zajęte nie uwzględniasz róznego rozstawienia figur na tych konkretnych 32 polach. Skorzystałeś ze wzoru na kombinacje, a w zasadzie (z czysto teoretycznego punktu widzenia i przy grubym szacowaniu z góry) trzeba dołożyć kombinacje z powtórzeniami (z powtórzeniami bo piony są nierozróżnialne oraz wieże, skoczki i gońce są parami) a potem powtórzyć rozumowanie dla 31 figur, dla 30 etc. Niestety zmniejszając ilość zajętych pól wzrasta liczba możliwości bo zależy co i jakiego koloru zostaje zdjęte.Leeq3 pisze:A czy takie coś ma sens i jest chociaż bliskie pożądanemu wynikowi?
\(\displaystyle{ {64 \choose 32}+{64 \choose 31}+{64 \choose 30} +...+{64 \choose 2}}\)
Chyba można to też tak zapisać:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{32} {64 \choose n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Ilość możliwości w szachach.
Heh, takim GRUUUUBYM oszacowaniem z góry byłoby:
\(\displaystyle{ 33^{64}}\), bo do każdego z 64 pól możemy przyporządkować jedną z 32 figur lub jej brak
Tak naprawdę jest to ograniczenie górne, którego nie da się przekroczyć Na pewnoo nie będzie wiecej kombinacji, niż to co ja napisałem, o tak (dlaczego grube oszacowanie? Bo zakłada nawet tak absurdalne sytuacje, jak planszę wypełnioną samymi białymi królami lub czarnymi gońcami )
Problem jest faktycznie ciężki do rozgryzienia i zapewne wielu użytkowników będzie zarywać noce w celu jego rozwiązania
\(\displaystyle{ 33^{64}}\), bo do każdego z 64 pól możemy przyporządkować jedną z 32 figur lub jej brak
Tak naprawdę jest to ograniczenie górne, którego nie da się przekroczyć Na pewnoo nie będzie wiecej kombinacji, niż to co ja napisałem, o tak (dlaczego grube oszacowanie? Bo zakłada nawet tak absurdalne sytuacje, jak planszę wypełnioną samymi białymi królami lub czarnymi gońcami )
Problem jest faktycznie ciężki do rozgryzienia i zapewne wielu użytkowników będzie zarywać noce w celu jego rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 9 razy
Ilość możliwości w szachach.
Dasio11 pisze:powtórzenia pionków lub figur oraz rotacje planszy
Inkwizytor pisze:trzeba dołożyć kombinacje z powtórzeniami (z powtórzeniami bo piony są nierozróżnialne oraz wieże, skoczki i gońce są parami) a potem powtórzyć rozumowanie dla 31 figur, dla 30 etc. Niestety zmniejszając ilość zajętych pól wzrasta liczba możliwości bo zależy co i jakiego koloru zostaje zdjęte.
silvaran pisze:\(\displaystyle{ 33^{64}}\), bo do każdego z 64 pól możemy przyporządkować jedną z 32 figur lub jej brak
Tak naprawdę jest to ograniczenie górne, którego nie da się przekroczyć
Ciekawe czy kiedykolwiek komukolwiek się udasilvaran pisze:Problem jest faktycznie ciężki do rozgryzienia i zapewne wielu użytkowników będzie zarywać noce w celu jego rozwiązania
W takim razie bardzo dziękuję za pomoc. Liczba \(\displaystyle{ 33^{64}}\) jako granica nie do przekroczenia mnie satysfakcjonuje Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ilość możliwości w szachach.
To ja trochę obetnę to oszacowanie. Twoje oszacowanie dopuszcza:silvaran pisze:Heh, takim GRUUUUBYM oszacowaniem z góry byłoby:
\(\displaystyle{ 33^{64}}\), bo do każdego z 64 pól możemy przyporządkować jedną z 32 figur lub jej brak
- więcej niż jednego piona na tym samym polu
- mniej niż dwie figury
- niepotrzebne szacowanie z pustym polem bo jeśli ustawisz pionki na 32 polach (maksymalnie) to pozostałe siłą rzeczy pozostaną puste.
Trzeba zrobić skorzystać ze wzoru na wariację bez powtórzeń (choć powtórzenia wystąpią ze względu na nirozróżnialność niektórych figur)
- Numerujemy pola szachownicy od 1 do 64.
- Wybieramy 32 pola z 64 i przypisujemy te pola figurom szachowym na wszystkie sposoby czyli silnia z 32.
\(\displaystyle{ {64 \choose 32} \cdot 32! = \frac{64!}{(64-32)!}}\)
Potem rozpatrujemy sytuację z 31 figurami:
\(\displaystyle{ {64 \choose 31} \cdot 31! = \frac{64!}{(64-31)!}}\)
itd. aż do 2 figur (mogą zostać 2 króle)
\(\displaystyle{ {64 \choose 2} \cdot 2! = \frac{64!}{(64-2)!}}\)
No i sumujemy:
\(\displaystyle{ \sum_{i=2}^{32} \frac{64!}{(64-i)!}}\)
Oczywiście nadal jest to dosyć grube szacowanie bo uwzględnia dosyć absurdalne sytuacje typu:
- tylko jeden król na szachownicy albo ich brak,
- króle stojące obok siebie
- obustronny jednoczesny "szach"
- zmultiplikowany "szach" (2 piony, 2 wieże, 2 skoczki, 2 gońce, hetman)
- figury tylko jednego koloru na szachownicy
Tę ostatnią przypadłość można zlikwidować, ale trzeba by zagnieździć sigmy w sigmach, a z tym już trochę roboty.
A jak wspomniałem już wcześniej "trochę" sytuacji się powtarza bo to szacowanie zakłada rozróżnianie tych samych figur w tym samym kolorze.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Ilość możliwości w szachach.
Co do drugiego i trzeciego zarzutu: przyznaję się, ale sam to napisałem w swoim poście na swoją obronę Ale pierwszy? Wytłumacz czemu, bo nie rozumiem jakim cudem dwa pionki na jednym poluInkwizytor pisze:To ja trochę obetnę to oszacowanie. Twoje oszacowanie dopuszcza:silvaran pisze:Heh, takim GRUUUUBYM oszacowaniem z góry byłoby:
\(\displaystyle{ 33^{64}}\), bo do każdego z 64 pól możemy przyporządkować jedną z 32 figur lub jej brak
- więcej niż jednego piona na tym samym polu
- mniej niż dwie figury
- niepotrzebne szacowanie z pustym polem bo jeśli ustawisz pionki na 32 polach (maksymalnie) to pozostałe siłą rzeczy pozostaną puste.
Albo najlepiej nie wracajmy do tego, zacząłeś zawężać krąg poszukiwań i tego się trzymajmy