Znaleźć zwartą postać funkcji tworzącej dla ciągu o wyrazie ogólnym:
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{1}{n+1} {m \choose n}}\) , gdzie m jest dowolną ustaloną liczbą naturalną.
Baaardzo proszę o jakieś wskazówki
Zwarta postać funkcji tworzącej
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Zwarta postać funkcji tworzącej
wskazówka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1} {m \choose n}= \frac{1}{m+1} \cdot \frac{m+1}{n+1} {m \choose n}= \frac{1}{m+1} {m+1 \choose n+1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1} {m \choose n}= \frac{1}{m+1} \cdot \frac{m+1}{n+1} {m \choose n}= \frac{1}{m+1} {m+1 \choose n+1}}\)