Relacja w iloczynie kartezjańskim.
Relacja w iloczynie kartezjańskim.
mam pytanie co to jest relacja w iloczynie kartezjanskim zbioru A x B? ile roznych relacji mozna zdefiniowac w A x B, jesli |A|=m i |B|=n? prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 11:09 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat "Matematyka Dyskretna" w dziale o tej samej nazwie nie mówi wiele o treści. Zastanów się, nazywając wątek.
Powód: Temat "Matematyka Dyskretna" w dziale o tej samej nazwie nie mówi wiele o treści. Zastanów się, nazywając wątek.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Relacja w iloczynie kartezjańskim.
Jest to dowolny podzbiór tego iloczynu.
Jeżeli zbiór A ma m elementów, b - n elementów, to iloczyn \(\displaystyle{ A \times B}\) ma \(\displaystyle{ m \cdot n}\) elementów.. Rożnych relacji jest tyle ile jest różnych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ A \times B}\), czyli \(\displaystyle{ 2^{A \times B}}\), tutaj \(\displaystyle{ 2^{m \cdot n}}\).
Jeżeli zbiór A ma m elementów, b - n elementów, to iloczyn \(\displaystyle{ A \times B}\) ma \(\displaystyle{ m \cdot n}\) elementów.. Rożnych relacji jest tyle ile jest różnych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ A \times B}\), czyli \(\displaystyle{ 2^{A \times B}}\), tutaj \(\displaystyle{ 2^{m \cdot n}}\).