liczba sposobów na jakie osoby mogą wejść do autobusu
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 4 razy
liczba sposobów na jakie osoby mogą wejść do autobusu
Do autobusu wchodzą 3 kobiety i 2 mężczyzn, przy czym kobiety wchodzą przed mężczyznami. Jaka jest liczba sposobów, na jakie te osoby mogą wsiąść do pojazdu?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 21:04 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
liczba sposobów na jakie osoby mogą wejść do autobusu
jako pierwsza wchodzi jedna kobieta z trzech możliwych kobiet (a=3)
jako druga wchodzi jedna kobieta z trzech możliwych kobiet (b=2)
jako trzecia trzecia kobieta (c=1)
jako czwarty wchodzi jeden w trzech mężczyzn (d=2)
jako piąty wchodzi drugi mężczyzna (e=1)
łącznie możliwości
k=a*b*c*d*e=3*2*1*2*1=12
jako druga wchodzi jedna kobieta z trzech możliwych kobiet (b=2)
jako trzecia trzecia kobieta (c=1)
jako czwarty wchodzi jeden w trzech mężczyzn (d=2)
jako piąty wchodzi drugi mężczyzna (e=1)
łącznie możliwości
k=a*b*c*d*e=3*2*1*2*1=12