zad1. Na ile różnych sposobów można ustawić 7 różnych kubków tak, by dane 5 kubków stało obok siebie?
zad2.Liczba permutacji z (x+2) elementów jest 20 razy większa od liczby permutacji z x elementów. Oblicz x.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
Permutacje (ustawienie 7 kubków, permutacje z x elementów).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 sty 2010, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Permutacje (ustawienie 7 kubków, permutacje z x elementów).
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 11:12 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Permutacje (ustawienie 7 kubków, permutacje z x elementów).
Zad. 1 Ustawiamy kolejno: 1 kubek, 2 kubek, dane 5 kubków. Takich ustawien jest \(\displaystyle{ P_{3}=3!=6}\).
Zad. 2
\(\displaystyle{ P_{x+2}=20 \cdot P_{x}\\
(x+2)!=20 \cdot x!\\
(x+1)(x+2)-20=0\\
x^{2}+3x-18=0\\
(x-3)(x+6)=0\\
x=3 \vee x=-6}\)
Odpowiedź: 3.
Zad. 2
\(\displaystyle{ P_{x+2}=20 \cdot P_{x}\\
(x+2)!=20 \cdot x!\\
(x+1)(x+2)-20=0\\
x^{2}+3x-18=0\\
(x-3)(x+6)=0\\
x=3 \vee x=-6}\)
Odpowiedź: 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Permutacje (ustawienie 7 kubków, permutacje z x elementów).
Co do zadania \(\displaystyle{ 1}\) to mógłbym się kłócić.
Ja bym najpierw kubki podzielił na grupy \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5}\). Ustawić je możemy na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, czyli \(\displaystyle{ 6}\), ALE te \(\displaystyle{ 5}\) kubków, które stoją obok siebie, możemy również ustawić na wiele sposobów, a mianowicie \(\displaystyle{ 5!}\), czyli \(\displaystyle{ 120}\). W wyniku otrzymam \(\displaystyle{ 120 \cdot 6 = 720}\) i to chyba jest wynik.
Możliwe, że źle, ale warto się zastanowić
Ja bym najpierw kubki podzielił na grupy \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5}\). Ustawić je możemy na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, czyli \(\displaystyle{ 6}\), ALE te \(\displaystyle{ 5}\) kubków, które stoją obok siebie, możemy również ustawić na wiele sposobów, a mianowicie \(\displaystyle{ 5!}\), czyli \(\displaystyle{ 120}\). W wyniku otrzymam \(\displaystyle{ 120 \cdot 6 = 720}\) i to chyba jest wynik.
Możliwe, że źle, ale warto się zastanowić
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy