Mały problem z funkcją tworzącą

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kogutto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 sie 2006, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Mały problem z funkcją tworzącą

Post autor: kogutto »

\(\displaystyle{ C(x) = a + bx + x \sum\limits_{n = 2}^\infty {Ac_{n - 1} x^{n - 1} } + x^2 \sum\limits_{n = 2}^\infty {Bc_{n - 2} x^{n - 2} } =}\)

Ile jest równa ta pierwsza suma? (czyli \(\displaystyle{ \sum\limits_{n = 2}^\infty {Ac_{n - 1} x^{n - 1} }}\))

Czy jest to \(\displaystyle{ C(x) - a}\) ?


edit:
Sorry ale był błąd w pytaniu. Już zaktualizowalem.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Mały problem z funkcją tworzącą

Post autor: mol_ksiazkowy »

raczej nie...no gdy B=0, to \(\displaystyle{ Cx-a-bx}\)
ODPOWIEDZ