obliczanie wariancji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
anton89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolec
Podziękował: 4 razy

obliczanie wariancji

Post autor: anton89 »

Witam,
mam zadanko i chce się dowiedziec czy dobrze je zrozumiałem.
Mam dane:
AU
AU
bez%C2%A0tytu%C5%82u.jpg (2.96 KiB) Przejrzano 66 razy
i mam obliczyć \(\displaystyle{ var(x)=?}\)
Czyli licze ze wzoru
\(\displaystyle{ Var(X)= EX^{2} - [E(X)]^{2}}\)

\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{}^{}x \cdot p}\)
\(\displaystyle{ EX^{2}= \sum_{}^{}x^{2} \cdot p}\)
Noi później podstawiam, nastepnie odejmuje wg wzoru \(\displaystyle{ Var(X)= EX^{2} - [E(X)]^{2}}\) i E(X) podnosze do kwadratu. Już nie będe tego rozpisywał. Chodzi mi tylko czy tok myślenia jest dobry?
maly6f6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 6 lut 2006, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

obliczanie wariancji

Post autor: maly6f6 »

Myślisz dobrze! mamy tu do czynienia z rozkładem skokowym więc wzory są dobre! Czyli wystarczy policzyć \(\displaystyle{ EX}\) i \(\displaystyle{ EX^{2}}\) następnie \(\displaystyle{ (EX)^{2}}\) i wstawić do wzoru na wariancje
ODPOWIEDZ