Liczenie przyblizen

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kepad90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 4 paź 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Liczenie przyblizen

Post autor: Kepad90 »

Witam!
Nasz wykladowca od Mat. Dyskretnej przedstawil nam sposob na liczenie przyblizen. Jednak nie moge znalezc nigdzie tej metody w internecie, wiec moze ktos ja zna i mi wyjasni.
Wzor wyglada nastepujaco:

\(\displaystyle{ \frac{1}{a-b}=\frac{a+b}{(a-b)(a+b)}=\frac{a+b}{a^2-b^2}}\)

...np. z sqrt{2} wyszło nam ok. 282842... z dokl. do 1/billionowej.
Nie wiem o co chodzi, a chcialbym umiec rozwiazyc przyblizenia ta metoda.
Prosze o pomoc
ODPOWIEDZ