dwie wieże
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11428
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
dwie wieże
Na ile sposobów można ustawić na szachownicy dwie wieże, tak aby sie nie szachowały....?!
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
dwie wieże
Jeśli jedna wieża stoi na jakimś polu, to jest 49 ustawień drugiej wieży bez szacha (64-7(w lini poziomej)-7(w lini pionowej)-1(pole z pierwszą wieżą)=49). Pól jest 64, więc mamy 64*49=3136 ustawień.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
dwie wieże
Pod warunkiem że wieże są rozróżnialne (no chyba że jest biała i czarna to wtedy oczywiste ). W przeciwnym wypadku to bęzie wynik jasnego/2
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
dwie wieże
Jeśli wieże nie są 'rozróżnialne', to sprawa ma się inaczej... A mianowicie:
Mamy 49 dostępnych ruchów dla 15 pól (przez które przebiega linia)
Tym razem mamy po 36 ruchów (poprzednich nie liczymy) dla 13 pól (te z linią).
Następnie po 25 ruchów dla 11 pól, po 16 ruchów dla 9 pól, po 9 ruchów dla 7 pól, po 4 ruchy dla 5 pól i po jednym ruchu dla 3 pól.
Razem:
49*15+36*13+25*11+16*9+9*7+4*5+1*3=1708
Mamy 49 dostępnych ruchów dla 15 pól (przez które przebiega linia)
Tym razem mamy po 36 ruchów (poprzednich nie liczymy) dla 13 pól (te z linią).
Następnie po 25 ruchów dla 11 pól, po 16 ruchów dla 9 pól, po 9 ruchów dla 7 pól, po 4 ruchy dla 5 pól i po jednym ruchu dla 3 pól.
Razem:
49*15+36*13+25*11+16*9+9*7+4*5+1*3=1708
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
dwie wieże
jasny: obawiam się, że Twoje rozwiązanie jest błędne.
Zauważ, że np. sytuację, gdzie wieże stoją w przeciwnych rogach, tj. A8 i H1 policzyłeś dwukrotnie (raz biorąc za pierwszą wieżę w A8, a drugi raz tę w H1)...
Przelicz jeszcze raz. Powinno wyjść 1568...
Zauważ, że np. sytuację, gdzie wieże stoją w przeciwnych rogach, tj. A8 i H1 policzyłeś dwukrotnie (raz biorąc za pierwszą wieżę w A8, a drugi raz tę w H1)...
Przelicz jeszcze raz. Powinno wyjść 1568...
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
dwie wieże
No tak, zła metoda...
Więc, idąc rzędami:
W dolnym rzędzie z każdych 8 pól mamy dostępne po 49 ruchów.
W drugim od dołu mamy z 8 pól mamy po 42 ruchy (odliczając 7 z pierwszego)
W trzecim z 8 pól po 35 ruchów, itd...
Razem 8(49+42+35+28+21+14+7) = faktycznie 1568.
Więc, idąc rzędami:
W dolnym rzędzie z każdych 8 pól mamy dostępne po 49 ruchów.
W drugim od dołu mamy z 8 pól mamy po 42 ruchy (odliczając 7 z pierwszego)
W trzecim z 8 pól po 35 ruchów, itd...
Razem 8(49+42+35+28+21+14+7) = faktycznie 1568.