W grupie studentów 300 uczy się języka francuskiego, 200 niemieckiego, 50 angielskiego, 20 francuskiego i angielskiego, 30 niemieckiego i angielskiego, 20 niemieckiego i francuskiego, 20 uczy się wszystkich języków. Ilu studentów uczy się dokładnie:
a) dokładnie dwóch języków
b)co najmniej dwóch języków
c)dokładnie jednego języka
Proszę o rozwiązanie, głowię się nad tym już dobrych parę godzin i nie wiem jak ruszyć, podobnie jak z poniższym, o którego rozwiązanie również baaaarddzo proszę:
Z talii 52 kart losujemy 13.Na ile sposobów można otrzymać:
a)karty jednego koloru
b)2 asy i trzy damy
c)co najmniej jednego waleta
Muszę to mieć na "już", byłabym wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi...
problem o grupie stuentów
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 15 sty 2010, o 22:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 3 razy
problem o grupie stuentów
zadanie 2
a) \(\displaystyle{ 2 \cdot {26 \choose 13}}\)
b) \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {4 \choose 3} \cdot {44 \choose 8}}\)
c) \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {48 \choose 12}+{4 \choose 2} \cdot {48 \choose 11} + {4 \choose 3} \cdot {48 \choose 10} + {4 \choose 4} \cdot {48 \choose 9}}\)
jeśli to do policzenia prawdopodobieństwa to można na zdarzenie przeciwne, czyli na ile sposobów można wylosować 13 kart wśród których nie ma waleta czyli \(\displaystyle{ {48 \choose 13}}\)
a) \(\displaystyle{ 2 \cdot {26 \choose 13}}\)
b) \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {4 \choose 3} \cdot {44 \choose 8}}\)
c) \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {48 \choose 12}+{4 \choose 2} \cdot {48 \choose 11} + {4 \choose 3} \cdot {48 \choose 10} + {4 \choose 4} \cdot {48 \choose 9}}\)
jeśli to do policzenia prawdopodobieństwa to można na zdarzenie przeciwne, czyli na ile sposobów można wylosować 13 kart wśród których nie ma waleta czyli \(\displaystyle{ {48 \choose 13}}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, o 21:21 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach